12–15-vuotiaat perusterveet koululaiset rokotetaan iltaisin rokotuspisteillä, walk in -koronarokotustapahtumat kymenlaaksolaisten suosiossa

Kategoriat
Tiedotteet Päivitetty 12.08.2021 klo 15:46

12–15-vuotias nuori voi saapua lähiviikkoina rokotukseen ajanvarauksella ja ilman.

Koronarokotuksen ajanvaraus laajenee kaikille 12 vuotta täyttäneille huomenna 13.8., ja rokotusaikoja on tarjolla 12–15-vuotiaille nuorille iltaisin viikosta 33 alkaen. Lisäksi ensi viikolla järjestetään rokotusiltoja, jonne 12–15-vuotiaat voivat saapua hakemaan 1. rokotusannoksen ilman ajanvarausta. Oppilaita ja huoltajia tiedotetaan rokotuksista sekä walk in -iltojen tarkoista ajankohdista jatkossa Wilmassa.

Kymsote päätyi rokottamaan nuoret rokotuspisteillä, sillä se mahdollistaa nopeamman tahdin kuin kouluilla rokotettaessa.

– Kun aloitamme rokotukset mahdollisimman pian rokotuspisteillä, on koko ikäluokka periaatteessa mahdollista rokottaa kertaalleen jo elokuun aikana, kertoo Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

– Moni toki muistaa, kun sikainfluenssarokotteet jaettiin Kymenlaaksossa kouluilla. Koronarokotteiden kanssa järjestely ei ole niin yksinkertainen, sillä niiden säilyvyys ja kuljettaminen vaativat tarkempia toimenpiteitä. Ne edellyttävät esimerkiksi pakastusolosuhteita, joita ei ole mahdollista järjestää pienemmissä kouluissa kertaluontoisesti.

Järjestely koskee kaikkia Kymenlaakson kuntia Pyhtäätä lukuun ottamatta. Pyhtään kaupunki tiedottaa 12–15-vuotiaiden kuntalaisten rokottamisesta asukkailleen erikseen.

Nuori 12–15-vuotias voi päättää rokotuksestaan itse, mutta terveydenhuollon ammattilainen arvioi asian tapauskohtaisesti. Tietoa nuorten rokotuksista täällä.

Keskiviikon walk in -rokotusilta kiinnosti nuoria

Tällä viikolla Kymsote järjestää Kotkassa ja Kouvolassa kolmena erillisenä päivänä walk in -koronarokotuksia, jonne on mahdollista saapua ilman ajanvarausta. Eilinen 12 vuotta täyttäneille oppilaille ja opiskelijoille sekä henkilökunnalle kohdennettu rokotusilta veti puoleensa monet odotukset ylittävän määrän kymenlaaksolaisia. Tästä syystä ruuhkaa syntyi ja jonotusajat venyivät paikoin pitkiksi.

Illan aikana Hansassa jaettiin 676 rokotusannosta, Pasaatissa taas 279. Tapahtumaan tulleista valtaosa oli alaikäisiä nuoria, jotka hakivat 1. rokotusannoksensa.

– Toissa viikolla järjestämämme vastaavanlainen walk in -päivä oli siinä määrin menestys, että varatut rokotteet loppuivat kesken. Nyt varasimme enemmän rokotteita, mutta kysyntää riitti silti ja aika tuli vastaan, Mäntymaa sanoo.

– Lähes tuhat annosta vajaassa neljässä tunnissa on Kymenlaakson mittakaavassa ihan älytön määrä rokotteita. Siellä on tosiaan pistetty paremmaksi. Onneksi annoksia saadaan tällä hetkellä sen verran runsaammin, että vastaavia rokotuspäiviä voidaan pitää myös jatkossa. Tilanne oli täysin eri esimerkiksi alkukesästä.

Ruuhkien välttämiseksi jatkossa Kymsote pyrkii tehostamaan rokotukseen tulijoiden ohjeistusta ja tiedotusta. Erityisesti turvaväleistä pyydetään pitämään erityisen tarkkaa huolta jonotustilanteissa. Mikäli walk in -rokotuspisteellä on saapumisen hetkellä jonoa, kannattaa tilanne tarkastaa myöhemmin uudelleen. Walk in -päivinä Kouvolan Hansan rokotuspisteelle kuljetaan vastedes ainoastaan Manskin päädyn ovesta.

Tänään 12.8. järjestetään vastaava rokotusilta koululaisille, opiskelijoille ja koulujen henkilökuntaan kuuluville Hansan ja Pasaatin rokotuspisteillä. Lauantaina 14.8. klo 9-15 rokotukseen ovat tervetulleita kaikki kymenlaaksolaiset.

Tulevat walk in -päivät ja ohjeita niihin osallistumiseen löytää nyt verkosta.